tisdag 15 juni 2010

Tro och gärning

Kristna sociala rörelser har under 1900-talet haft sitt ursprung i katolska eller katolskt närliggande kyrkor. Marknadsliberalism har ofta sina rötter i lågkyrkliga sammanhang. Även globalt. Tänk USAs sydstater. Eller tänk KD. Mot detta kan man ställa sydamerikansk befrielseteologi t.ex. Naturligtvis finns många undantag. Men jag tror ändå att indelningen grovt sett stämmer.

Och anledningen är säkerligen synen på tro-gärningar. Är gärningarna viktiga för att meritera eller för att visa på en stark tro, så anser man självklart inte att staten ska gå in och göra goda gärningar åt oss. Och mot bakgrund av det så är det inte konstigt att frifräsare hamnar till höger på den politiska skalan. Dom vill själva vara duktiga. Ingen ska vara det åt någon och sabba dennes chans till himmelska pluspoäng.

Om man däremot menar att individens enskilda handlingar betyder noll. Då är det desto viktigare att kämpa för ett samhälle som är rättfärdigt, snarare än att den enskilda ska vara det. Individens kamp spelar ändå ingen roll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar