onsdag 25 februari 2009

Förlåtelse över alla gränser

Jag läste i tidningen Dagen om den notoriskt otrogne präst som nu åter fått återgå till sina prästsysslor. Gott så. Alla har rätt att ångra sej och komma tillbaka.

Men mycket av det han enligt artikeln sade efteråt var märkligt och rimmade illa med Kyrkans tro. I artikeln står följande:
Han säger att Domkapitlets nya beslut är ett uttryck för en utveckling mot ett mer liberalt sätt att tänka i kyrkan.
- Det var ju det som Jesus stod för en gång i tiden.

Oj så märkligt det blev där. Förlåtelsen är enligt prästen ett uttryck för kyrkans nya liberala syn. Säg det till apostlar och kyrkofäder och se vad dom svarar. Och att Jesus framför allt stod för detta en gång i tiden. Inte nu. Inte till tidens slut. Jesus pratade enligt prästen vackert om förlåtelse förr i tiden. Och numera, menar han/hon, står även svenska kyrkan för detta. En mer liberal linje. Liberal=förlåtande.

Ja. Jag ska egentligen inte kasta sten i glashus. Även min tunga slinter. Speciellt i denna kyla som nu råder. Väderleken är ingen lek. Men tyvärr tror jag att prästens uttalande är representativt. Det bottnar i en mycket vanlig uppfattning i vår svenska Kyrka. Jesus var en bra men vanlig människa, som för 2000 år sedan sa vackra saker. Att säga att Jesus förlåter har blivit folkligt och liberalt.

1 kommentar: