onsdag 9 juli 2008

Progressive music

Progressiv musik är (minst) två olika saker.

Bor man i något annat land än Sverige så tänker man på den experimentella musiken som uppstod någon gång i slutet av sextiotalet och som sedan blommade under sjuttiotalet.

I Sverige tänker vi oftast på musikrörelsens musik, proggen. Och visst finns det ett visst släktskap. Band som Samla mammas manna eller Kebnekajse ligger nog mera nära den internationella beskrivningen än den svenska, trots att dom tillhörde den svenska proggen.

Det har kommit en bok och en CD-samling som tar sin utgångspunkt i det som utomlands kallas för progressive music, dvs inte så mycket av progg utan mer den fusion mellan jazz, rock och ibland folkmusik som inte alls låter slagord och plakat.

Samlingen är mycket bra. Av dom artister och grupper jag lyssnat mycket på tidigare så tycker jag att låtarna är utmärkta val - om än inte så kända. Av dom som jag har lyssnat mindre på känner jag inte alltid till låtarna. Det är m.a.o. ingen greatest hits-samling. Dom som valt låtarna är nog snarare nerdar med god smak än listmaniker.

En bra samling. Lyssna på den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar