tisdag 6 maj 2008

Om möblering bland annat

Alla människor har olika bostäder med olika grundförutsättningar. Olika lägen. Olika planlösningar. Olika storlek. Olika byggnadsmaterial. Det mesta går i och för sej att ändra på, men det tar tid, det är svårt och i vissa fall näst intill omöjligt. Därför står väggarna där dom står.

Och alla väljer att möblera på olika sätt. Hur man tänker från början får följdverkningar på resten. Och vissa saker hamnar på dumma ställen måhända. Men att den sista bokhyllan hamnar där den gör är ofta en logisk följd av det tidigare. En utomstående kan naturligtvis kliva in och tycka att det ser hemskt ut, och att soffan inte borde stå där den står. Men tyvärr är det följden av köksbordet, skåpet o.s.v.

Med människors åsikter, ställningstagande och tankar är det som med möbleringen av ett hus. Grundförutsättningarna kan man bara ändra med stora ansträngningar. Själva inredningen går att förändra, men nästan allt hänger ihop med vartannat och förutsätter andra tankar. När någon tänker galet, så är det förmodligen en följd av väldigt många andra tankar, i sig förmodligen helt logiska.

Fast vissa saker bara råkar vara där dom är av outgrundliga, känslomässiga eller traditionella skäl. Eller har det bara blivit som det har blivit.

Poängen? Innan du hänger upp dej på en enstaka detalj hos någon annan, försök att inse att den förmodligen hänger ihop med så mycket mer än någon kan se.

2 kommentarer: