onsdag 16 april 2008

Ulf Peder Olrog

Är humor en färskvara? Många skulle nog säga att så är fallet. Och i många fall är det nog ett sant konstaterande.

Men, om man gör sej omaket att läsa och studera det som är poängernas sammanhang, vilka referenser som anspelas på, vad som just vid skämtets samtid talades om och vilka sanningar som just då var obestridbara. Då tror jag inte längre att lika mycket av humorn ger vika för nya tiders vindar. Kanske är det roliga lika roligt om sammanhang och kontext förklaras. Men å andra sidan så försvinner det mesta av skämtets spontanitet och förmåga att överraska om texten måste utläggas först.

Nåja. Ulf Peder Olrog kanske inte är helt "up to date", som vi säger i Sverige. Med tongångar som speglar det folkliga - för sextio år sedan. Och tidens tand har bitit på hans verk. Men han var, är och förblir riktigt rolig, på ett ironiskt sätt (även om min egen generation tror sej ha uppfunnit det ordet).

Han var folklig, men slog samtidigt mot det just folkliga. Folk vill inte höra klassisk musik, dom vill höra handklaver och klarinett, tjo och tjim och inget annat, enligt någon vetenskaplig undersökning (källa: något av programmen i Stefan Wermelin och Staffan Schöiers radioprogram Svenska nöjen, jag mins inte vilket dock). Olrog gjorde sej lustig över det och presenterade lustifikationen i trallvänlig tretakt i sången Tjo och tjim och inget annat. Vi behöver inte studera gamla filosofer, det räcker med att göra som Svensson gör och tro det som Svensson tror (om du ska tro nått alls). Detta temat ligger till grund för visan Filosofisk Dixieland.

Folkhemsgäckandet har Olrog gemensamt men många komiker, från Bellman, Karl Gerhard till Magnus Uggla och Killinggänget. Men det nutida är måhända lättare att förstå än det dåtida.

Det finns få inspelningar med Ulf Peder Olrog själv vid micken. Men t.ex Sigge Fürst har sjungit in flera av Olrogs visor. Det kan vara lite knepigt att hitta inspelningar av Olrogs visor, men leta i en vanlig affär strax bredvid den konserverade gröten så kanske du hittar.

Lycka till!

Tillägg. Sedan spotify dök upp så har jag fixat en Olrogspellista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar