onsdag 9 april 2008

Thorstein Bergman

Sofia Karlsson gjorde bejublade tolkningar av Dan Anderssons sånger för några år sedan. Men tidigare, redan 1967, gjorde Thorstein Bergman samma sak. Tolkade Dan Andersson.

Där kan man säga att det började, Men vilken start! Fram till slutet av sjuttiotalet han Bergman släppa ungefär en skiva om året. Thorsteins genomarbetade gitarrspel och säregna röst, som vibrerar och är på gränsen till träig i sin fyllighet, präglar dessa skivor.

Han föddes 1942 och stod tydligt i trubadurfåran, men han skrev sammtidigt schlagersånger. "Om du nånsin kommer fram till sammarkand" är en sång som han har komponerat, och även spelat in själv på nittiotalet. Annars är den mest känd genom Lill Lindfors, eller möjligen Lena Andersson.

Han har vidare arbetat politiskt. Genom sina sånger, t.ex. "Alla tillsammans" (som f.ö. finns med ett lysande komp arrangerat av Georg Riedel), men även i den av LO sponsrade vissamlingen "Arbetarrörelsens sånger".

Mest känd är han nog ändå för sina tolkningar av Dan Andersson. Och som en hyllning så medverkar han faktiskt på Sofia Karlssons skiva, i låten Vaknatt. Tyvärr har han återutgivits mycket begränsat.

Här är ett litet låtexempel (kräver RealPlayer):
Nocturne på en bakgård

Fler ljudklipp (fullständiga!) och annan information finns på hans hemsida. (Välj fliken "Diskografi" så blir det riktiga musikklipp. Vissa skivor innehåller bara 30 sek. demo, medan andra är fullängd.)

1 kommentar:

  1. Thorstein är fantastisk, han har en musikalisk bredd som många inte är medvetna om, bl.a. är han en fullfjädrad bluesartist. Min store idol, dessutom. Synd att han har dragit sig tillbaka... Benny M

    SvaraRadera