onsdag 23 april 2008

Sankt Göran

I wikipedia står följande om Sankt Göran:

Sankt Göran (Göran den helige, Sankt Jörgen, Riddar Örjan), född cirka 275/280, död 23 april 303, kristen martyr i Palestina under kejsar Diocletianus förföljelse, helgon. Festdag 23 april.

Ytterst lite är känt om Sankt Görans liv. Han föddes i Kappadokien i nuvarande Turkiet. Som officer i Diocletianus armé vann han stor uppskattning och fick inflytande vid det kejserliga hovet. Han lyckades omvända kejsarinnan Alexandra till kristendomen, och detta kan ha föranlett den dittills tämligen tolerante kejsaren att inleda sin blodiga förföljelse av de kristna. År 303 blev Göran gripen, torterad och slutligen, tillsammans med Alexandra, avrättad utanför staden Diospolis i Palestina.

Legenden förtäljer, att Göran räddade en stad, ibland även en jungfru eller prinsessa, från en hotfull drake. I Storkyrkan i Stockholm finns en berömd träskulptur av Sankt Göran, draken och prinsessan. Den är från 1400-talet och snidad av den tyske skulptören Bernt Notke.

Sankt Göran är flitigt använd som symbol i Ryssland, egentligen Moskvas skyddshelgon, och återfinns bland annat i det ryska riksvapnet. Han är även skyddshelgon för England, Litauen, Lod och scoutrörelsen.

2 kommentarer:

  1. Ett helt inlägg med enbart text kopierad från Wikipedia... det är inte lite väl mycket lathet och lånta fjädrar, det?

    SvaraRadera
  2. Jo. Men det var mest för att uppmärksamma min egen namnsdag. Men jag är lite för diskret för att säga det rakt ut. Men nu gjorde jag visst det i alla fall...

    SvaraRadera