måndag 28 april 2008

Om våren och häxor

Snart är det valborgsmässoafton. Efter svensk princip och i analogi med jul, påsk, midsommar och allhelgona, så firar vi st:a Valborg en dag för tidigt. Vi tänder eldar och firar att våren är här.
Men vem var Valborg? Och varför tänder vi eldar?

Heliga Valborg levde i Tyskland på 700-talet. Efter hennes begravning så såg man att det började rinna olja från gravstenen. Oljan betraktades som helig och läkande, varför hon sedermera helgonförklarades. Den heliga Valborgs specifika ansvarsområde i helgonskaran kom att bli vidskepelsebekämpning.

Den vedertagna sanningen om häxprocesserna är att kvinnor brändes levande på bål på löpande band under medeltiden. Det är förvisso inte sant. Av de ca. trehundra kvinnor som faktiskt brändes på elden var det bara en som brändes levande. Detta i en tid då avrättning var ett vedertaget straff och många fick sätta livet till p.g.a. brott, som idag inte ens är straffbelagda (homosexuallitet, tidelag m.m.). Men även en person är naturligt vis en för mycket. Dock blev Valborg det helgon som kom att förknippas med den ceremoni där en eld tändes för att skrämma iväg häxor och onda andar. Väl sammanflätad med häxbränning.

Om några dagar går vi man ur huse för att göra slut på häxerier och trolldom. Ett sätt att fira denna afton borde alltså vara att till polismyndigheten ange någon i din närhet som du tycker beter sig på ett sätt som klart strider mot det vedertagna normsystemet - innan du själv blir angiven!

Ett annat sätt att fira denna afton är att gå emot det angiverisystem och dom justitiemord som äger rum i dom fria mediernas namn. Kanske sortera bort sådant från din egen blogg som egentligen bara är ren häxjakt och personförföljelse. Och att sluta att sjunga med i den kör som sjunger det vita lammets lov och som offrar det svarta fåret. Jag tror att tiden är mogen att kliva ut ur fördomarnas och pajkastningens dunkla garderob för att i stället gå ut och möta vårens ljus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar