måndag 5 juni 2006

Nationalbakverk

Imorgon är det nationaldag.

Vad gör man då? Hur firar man den? Vad äter man?

Vi har vissa nationalrätter och bakverk som hänger ihop med Sverige som ler hänger ihop med långhalm. Semlan är ett sådant opus. Men den har redan sin avnjutningstid, strax före fastan. Så den är upptagen, även om det inte finns något som hindrar att vi äter den året runt. Men det skulle kännas fel på något sätt.

Sill är ett annat livdmedel som man kan tänka sig. Det äter vi ju vid alla andra svenska högtider. Och det talar tyvärr emot det lilla havsdjuret. För snart är det ju midsommar och då ställs sillen fram igen. Lite tjatigt skulle det allt bli. Nej, även sillen kastar vi över (mat-)bord denna dag.

Ett bakverk som vi sällan tänker på i detta sammanhang är chokladbollen. En nationell läckerhet som passar lika bra till jordgubbssaft som till kaffe. Eller kall mjölk. Varför har ingen tänkt på det till nationaldagen? Nationellt och exotiskt på samma gång. En mångkulturell skapelse på svenskt smör och svensk havre blandat med choklad- och kaffebönor från varmare breddgrader.

Och finns det någon som inte gillar en chokladboll?

Jag tänkte väl det!

Recept från Wikipedia.

3 kommentarer:

  1. Idén är så genialisk (om jag får säga det själv) så den är värd åtminstone en kommentar. Och alla som läser det här måste omedelbart länka hit. Så bra är det!74883

    SvaraRadera
  2. Min dotter och jag ä-l-s-k-a-r chokladbollar, så vi ställer omedelbart upp på ditt förslag :-)

    SvaraRadera
  3. tummen upp! det hade även lotta nappat på, hon bjöd på chokladbollar när mamma, jag och oliver va där och fikade i em/kväll!

    SvaraRadera