tisdag 18 april 2006

Dietrich Bonhoeffer

Dietrich Bonhoeffer skulle i år ha fyllt 100 år. Han hann inte bli så gammal, eftersom han var en motståndsman under 2:a världskriget. Vi som tillhör den grenen av kyrkan som ibland kallas protestantisk, luthersk eller reformatorisk, är inte direkt bortskämda med martyrer och helgon. Bonhoeffer är en av dom som kan räkans till den lilla skaran. Han pekade tidigt på farorna med nazismen och tog tydligt avstånd från antisemitism och människovärdets relativisering.

Jag vill citera honom i den pladdriga cyberrymden.

"Tystnaden är tillslut ingenting annat än att vänta på Guds ord och sedan gå sin väg välsignad av Guds ord. Men att detta är en svår konst att lära i en tid då pratandet tagit överhand, det begriper lätt var och en, och att det då helt enkelt gäller att tiga, vara stilla, låta tungan vila för en gångs skull, det är bara den praktiska konsekvensen av den andliga tystnaden." Ur boken Liv i gemenskap

Ibland är det viktigt att hålla tyst när pratet blir för pladdrigt. Ibland måste man tala när alla andra är tysta. Bonhoeffer insåg skillnaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar