fredag 31 mars 2006

Torsson

Ibland får man syn på en gammal tidning. När man bläddrar i den så får man ett litet stänk av en svunnen tid. Man känner lukten av en verklighet som inte längre är verklig. Gulnade papperssidor som en påminnelse om alltings föränderlighet.

Att lyssna på tidiga Torssoninspelningar ger samma känsla. Redan när låtarna skrevs var dom en påminnelse om en tid som inte längre finns. Vi kan kalla skådeplatsen för folkhemmet. Bo Åkerström sjunger på sävlig akademikerskånska. Det handlar om allt från Gunnar Nordahl till födelsedagstal om kålhuvudets blad. Lärda texter om blodomloppet eller om Sveriges geografi.

När det gäller Sveriges geografi finns en intressant textrad i låten: Sverige. Den är svår att uppsnappa, men texten går: "skärgårdarna, en bifurkation från Torne älv samt Arjeplog." Textraden var en gång uppe i humorprogrammet Så funkar det i P3. Om du vill höra det inslaget, klicka här.

Ska du lyssna på en skiva så är deras första och (i någon mån) andra skiva att rekomendera. Skivorna hette när dom kom ut på LP: Att kunna men inte vilja och En rökare i krysset. På CD har dom fått namnen: ELMIA - jordbruksutställning och Lingonplockning.

Det är alltid svårt att välja exempeltexter. Jag har valt låten Elmia - jordbruksutställning. Den belyser några signifikanta drag hor Torsson. Den torra humorn, detaljer från förr (glasspriset på struten), vardagsrealismen, en till synes dålig grundstory som likväl måste berättas, ortsnamn och företeelser som för dom flesta andra går obemärkt förbi.

Klas och Bo dom sitter i en liten vit glasskiosk,
som ägs av Jönköpings kommun.

Dom har fått ett sommarjobb som glassförsäljare,

med tio procents provision!

När förmiddan e slut,
och regnet står på lut,

har dom räknat ut, att dom har tjänat:

två o sextifem


Kiosken står på norra hörnet av utställningsfältet,

bland traktorer av olika sort.

Och Klas han bläddrar i Fantomen,
och Bo ser på hur ryska tältet
långsamt håler på
att sköljas bort.
När klockan e två,
och regnet öser på,

börjar dom förstå,
att allt dom kommer att få, det e:

två o sextifem


En flicka står framför kiosken, hon vill ha en Top Hat,

och lägger upp en o tjugofem.
Klas han plockar fram en Top Hat, och säger med ett lätt skratt:

"Pengarna, ta med dig dom hem"!

Efter första dan,
en korvkiosk på stan,

en kokt med bröd från Scan,
den dryper av all tran.
Och den kostar:
två o sextifem

Läs mer om Torsson på deras hemsida eller på Wikipedia.

1 kommentar: