måndag 13 mars 2006

Thomas Wiehe

Klimatet var hårt bland kulturarbetare på 70-talet. Alla var tvugna att ta ställning. Ställningstagandet var av poltitsk natur. Värderna var hårda. Valet stod mellan blått eller rött.

Så fanns det dom som värnade om dom mjuka värderna. Naturen. Dom andliga frågorna. Psykologiska faktorer för människans handlande.

En av dom stora mjukisarna, som aldrig riktigt släpptes in på den offentliga arenan, var Thomas Wiehe. Bror till Mikael. På 80- & 90-talen var han dessutom betraktad som en stolle som var en av dem som såg till att förstöra en hel generation. (Han skrev musiken till "Vilse i pankakan".)

Hans musik präglas inte av plakatpolitik, utan av reflekterande och djupa andliga insikter. Han fick naturligtvis kritik av betongvänstern för det. Och hans sånger passade inte in i melodiradions koncept.

Jag har lyssnat igenom hans gamla skivor igen. Jag slås av hur åldrandet av musik kan vara så väldigt olika. Denna musik låter ny, fast den är gammal. Fräsch trots att det sprakar och knastrar om dom gamla LP-skivorna.

Lyssna så hör ni!

6 kommentarer:

  1. vad kul det är att du lägger in fakta om massa. man blir allmänbildad av dig pierre!

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant! Finns nån platta återutgiven på cd kanske till och med?

    SvaraRadera
  3. Nej Jack. Men jag har spelat in lite låtar från LP till datorn. Jag kan ordna till dig om du vill.

    SvaraRadera
  4. Ja, men det är bara hans sista LP som utgivits på CD. Och den är lite sådär. Och sen en skiva med The mockers. Den har jag inte hört, men det är kul att hans första grupp, ihop med brorsan, finns på CD. Men, jag har inte hört den.

    SvaraRadera
  5. Hej. Kul att du också gillar TW.Låten heter "Solsång" och ligger på skivan "Tårta och raketer" från 1977. Den finns också på engelske, då heter den "Sun song" och Turid sjunger låten. Den lugger på skivan "Flow soma" från 1982.

    SvaraRadera
  6. Hej. Kul att du också gillar TW.Låten heter "Solsång" och ligger på skivan "Tårta och raketer" från 1977. Den finns också på engelske, då heter den "Sun song" och Turid sjunger låten. Den lugger på skivan "Flow soma" från 1982.

    SvaraRadera